• Kwaliteit
 • 25 jaar ervaring
 • Persoonlijk contact
 • Vakkundige verwerking
 • Service

Belgisch hardsteen

Belgisch hardsteen: de onbegrensd betaalbare mogelijkheden

Bent u op zoek naar Belgisch hardsteen voor toepassing in en rondom uw huis? Een uniek aanrechtblad, bijzondere wasbak, dorpel of chique vloer? Wilt u ook genieten van de exclusieve en toch betaalbare kwaliteit van dit bijzondere kalkgesteente? In dit artikel geven we u meer informatie over de achtergrond, kenmerken, voordelen, prijzen en mogelijkheden. Zodat u de verrassende mogelijkheden van dit unieke marmer zelf kunt ontdekken!

Maak een afspraak
Belgisch hardsteen

Wat is Belgisch hardsteen?

Belgisch hardsteen, ook wel blauwe steen, arduin, kolenkalksteen of petit granit genoemd, is net als andere marmers een kalkgesteente met een meer of minder uitgesproken blauwgrijze kleur. Het meest in het oog springende kenmerk van deze blauwsteen zijn de zichtbare kalkskeletten van diertjes die op de zeebodem leefden (crinoiden). Ook zeer fijn verspreide plantenresten komen erin voor; zij zijn verantwoordelijk voor de kleur van de steen (koolstof). Belgisch hardsteen wordt in twee grote gebieden in België gewonnen, in de Ardennen en het Henegouwen gebied.

De kenmerken van Belgisch hardsteen

Door de structuur van dit gesteente is het mogelijk dat kleine afschilferingen loskomen van het oppervlak. Dit is inherent aan de steen en heeft geen enkel schadelijk gevolg voor de duurzaamheid van het materiaal. In tegendeel: Belgisch hardsteen is in vergelijking tot andere varianten harder en dichter. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het bij uitstek het ideale materiaal is voor veel toepassingen en maatwerk. Hardsteen zal buiten in de loop der tijd van kleur veranderen. In de donker gezoete uitvoering zullen fossielen en aders duidelijker zichtbaar zijn.

De voordelen van Belgisch hardsteen:

 • Belgisch hardsteen is een kwalitatief goede steen met een lange levensduur
 • Niet alleen bouwtechnisch sterk, maar ook als siersteen ideaal
 • Makkelijk te bewerken dus bij uitstek geschikt voor maatwerk en uiteenlopende toepassingen
 • Dankzij de kwaliteit van de afzettingen en de stenen kunnen grote hoeveelheden van dezelfde kwaliteit geleverd worden
 • Uitstekende prijs-/kwaliteitverhouding
 • Passend bij verschillende interieurstijlen
 • Veroudering maakt Belgisch hardsteen alleen maar mooier
 • Een natuurproduct dus bijzonder duurzaam

Belgisch hardsteen? De afwerkingen!

Wist u dat u Belgisch hardsteen op verschillende manieren kunt laten afwerken? Zo kunt u de gekozen kalksteensoort een geheel eigen en persoonlijk tintje meegeven. Kies bijvoorbeeld voor grijs en / of blauw geschuurd (met zichtbare schuurslagen), blauw en / of donker gezoet (met een fijne korrel bewerkt voor een matte uitstraling), gezandstraald, gebouchardeerd (met een slaghamer bewerkt voor kleine witte puntjes met een onrechtmatige patroon) en gefrijnd (met de steen met een hamer en beitel behakt voor een heel levendig uiterlijk). Verouderde afwerkingen zoals cottage, stylo romano, enostyle, abdij en pastorij pakken bij Belgisch hardsteen bijzonder mooi uit, al zijn deze alleen mogelijk bij tegels en niet bij maatwerk.

Maatwerk in Belgisch hardsteen

Omdat Belgisch hardsteen in verschillende gangbare diktes en breedtes te verkrijgen is, is het bij uitstek geschikt voor op maat te maken bouwproducten, zoals dorpels, waterslagen, lambriseringen, muurafdekkers, paalkoppen etc. De Belgisch hardsteen prijs is daarom gunstig gelet op de prijs-/ kwaliteitverhouding. Kijk onder het kopje maatwerk wat we op dit gebied voor u kunnen betekenen.

Belgische hardsteen prijzen:

 • Belgisch hardsteen, donker gezoet – 30x30x1,5 cm – € 79,- per m² incl. btw
 • Belgisch hardsteen, donker gezoet – 40x40x1,5 cm – € 84,- per m² incl. btw
 • Belgisch hardsteen, donker gezoet – 50x50x1,5 cm – € 91,- per m² incl. btw
 • Belgisch hardsteen, donker gezoet – 60x60x1,5 cm – € 97,- per m² incl. btw
 • Belgisch hardsteen, donker gezoet – banen 30×1,5 cm – € 84,- per m² incl. btw
 • Belgisch hardsteen, donker gezoet – banen 40×1,5 cm – € 84,- per m² incl. btw
 • Belgisch hardsteen verouderd – 40x40x2 cm – vanaf € 79,- per m² incl. btw
 • Belgisch hardsteen verouderd – 60x60x2 cm – vanaf € 109,- per m² incl. btw

Belgisch hardsteen onderhoud

Een vloer of maatwerk van Belgisch hardsteen? Dan is het zaak deze grondig te laten reinigen en éénmalig te laten impregneren met HMK S234. Als jarenlang gespecialiseerd bedrijf in natuursteen kunnen wij dit uiteraard vakkundig voor u verzorgen. Onze toegewijde vakmensen weten met natuursteen om te gaan en staan dan ook garant voor een prachtig eindresultaat. Eenmaal gelegd en behandeld is het Belgisch hardsteen schoonmaken kinderspel. Uw Belgisch hardsteen vloer of bouwwerk wekelijks dweilen met dweilzeep HMK P324 aangelengd met lauw water is voldoende.

Verwerking van Belgisch hardsteen:

Het werken met natuursteen kunt u het beste aan een specialist overlaten. Daar zijn diverse redenen voor. Eigenlijk is iedere vervaardiging een stukje maatwerk. Zo kunnen natuurstenen tegels in tegenstelling tot keramische tegels verschillende diktes voorkomen, wat de bewerking complex maakt. Daarnaast beoordeelt een goede natuursteenverwerker ter plekke welke Belgisch hardsteen vloertegel of steen het beste op welke plek in de vloer of elders geplaatst kan worden. Ook zijn er specifieke en dus duurdere lijmsoorten nodig voor de verwerking, die het doorslaan of het verkleuren kunnen tegengaan.

Ook overtuigd van de unieke uitstraling van Belgisch hardsteen?

Onze medewerkers zijn al jarenlang gespecialiseerd in het leggen van natuurstenen vloeren en het vervaardigen van maatwerk in onder meer Belgisch hardsteen. Met onze grondige kennis, persoonlijke aandacht, onovertroffen service en ruime ervaring kunnen wij u uitstekend adviseren. Wilt u de verschillende mogelijkheden in natuursteen en Belgisch hardsteen zien? Als u een afspraak maakt, dan zorgen wij ervoor dat u in alle rust kunt rondkijken in onze grote showroom. Hier vindt u een ongeëvenaard assortiment aan hoge kwaliteit en verschillende soorten natuursteen.